Romokban az egészségügy: 98 várólista nyílt a vészhelyzet lecsengése után

Romokban az egészségügy: 98 várólista nyílt a vészhelyzet lecsengése után

A hazánkban eddig is botrányos állapotban lévő egészségügyi ellátások a vészhelyzet után nagyon nehezen élednek újra. 

A betegek alig jutnak időponthoz azóta, hogy újraindultak az egészségügyi ellátások. Bár, ezt aligha lehet újraindulásnak nevezni. 

A Népszava írta meg elsőként, hogy vannak olyan szolgáltatók, amelyek konkrétan napokig vagy több, mint egy hétig elérhetetlenek. Ők úgy vélik, a jelenségre némi magyarázattal szolgálhat az, amiről a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság a járvány tapasztalatait összegző konferenciájának egyik előadója, Nagy András Csaba, a Zuglói Szakrendelő Intézetek igazgató főorvosa beszélt.

Ekkor ugyanis azt mondta, hogy 

Az intézmény a 65 év felettieket óvó utasítások miatt már a járvány elején „elvesztette” orvosainak csaknem felét, a szakdolgozóinak pedig nagyjából a harmadát, az újraindítás után pedig az orvosok harmada nem tért vissza. Így nehéz ledolgozni a járvány hetei alatt felhalmozódott ellátási restanciát.

A Népszava a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) központ adatairól is tájékoztatott.

Ezek alapján június végére a havi ellátott esetszám már elérte a tavalyi 80 százalékát. Az egyes ellátási formák között viszont komoly különbségek is fellelhetők. 

Kiss Zsolt, a szervezet főigazgatója úgy fogalmazott,

a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók, míg a tervezhetőekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények. Míg a szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma alig csökkent, addig például a szürkehályog-, a gerinc-, a térd és csípő ízületi operációkkal szinte teljesen leálltak.

A főigazgató egy igencsak súlyos problémáról is beszélt.

A járványidőszak lefújásakor ugyanis az intézmények 98 új várólistát nyitottak meg. Ami a legrosszabb, hogy a szabályok szerint csak akkor kell új várólistát nyitni, ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia valamely ellátásra.

A betegek leginkább hasi sebészeti beavatkozásokra és pajzsmirigy-, urológiai- fül-orr-gégészeti operációkra várnak. És mi a dolog iróniája? Az, hogy korábban Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy nem nőtt, hanem csökkent a műtéti várólisták hossza a koronavírus-járvány ideje alatt. Állítása szerint március 1-jén még 24 200 ember várt valamilyen beavatkozásra, június 17-én pedig 23 ezer.

Most pedig 98 ÚJ várólistával bővült a rendszer. Hogyan? 

Nem olyan nehéz kitalálni, miről is van szó pontosan.

A hazai egészségügy a béka segge alatt, de a kormány azért kommunikációval próbálkozik menteni a menthetőt. Van egy rossz hírünk: ez nem elég! 

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.12

Soros: Orbán és Kaczynski elfoglalták az államot, ők az EU belső ellenségei

Orbán Viktor Magyarországon és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban elfoglalták az államot, és mozgalmaik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították - véli Soros György.

  • 2020.08.12

Az amerikai külügyminiszter nagy ívben elkerüli Magyarországot Orbán miatt

Közép-európai körutat tesz Mike Pompeo, az USA külügyminsztere. A kínai kommunista diktatúrával pajtizó Orbánnal inkább nem akar találkozni.

  • 2020.08.12

Hé csicskasajtó! Orbán nem szeretetből, hanem gyűlöletből mutat példát! - FFF

Míg Orbán csicskái hős vezérnek próbálják behazudni a felcsúti miniszterelnököt, addig a valóságban már szinte minden embercsoport ellen indított aljas gyűlölethadjáratot.